Hamilelikte Bulantıya Ne İyi Gelir?
Erken hamilelik belirtileri arasında sayılan bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal gibi şikayetler genellikle anne adayının henüz gebe olduğunu bilmediği en erken dönemlerde ortaya çıkar. Sabah bulantıları olarak bilinen bu rahatsızlıklar, kişinin hamile olduğundan şüphelenmesine neden olan erken belirtiler arasında yer alır. Genel olarak anne adayları; bulantı ya da baş ağrısı şikayetleri ile erken dönemlerde hamile olduklarından şüphelenmektedir. Bu dönemde yapılan gebelik testi kesin sonucun alınmasında önemlidir. Henüz adet tarihini aşmamış kişilerde erken gebelik testi ya da kanda gebelik testi olumlu sonuç verebilmektedir. Adet tarihinde yaşanan gecikme ve sapmalarda, idrar testleri ile kesin sonuca ulaşılabilir. Hamileliğin henüz öğrenilmediği dönemde başlayabilen şiddetli mide bulantıları, kişiyi uykusundan uyandırabilecek ya da beslenmesini engelleyebilecek düzeyde olabilir.
Hamilelik, kişiden kişiye değişkenlik gösteren özel bir dönemdir. Her gebe, aynı hamilelik belirtilerini göstermeyebilir. Hatta aynı anne için farklı gebeliklerde farklı belirtiler yaşamak da mümkündür. Gebelerin özellikle erken dönemde yaşadıkları fizyolojik rahatsızlıkların arkasında, gebelik hormonu olarak da bilinen progesteron hormonu yatmaktadır. Bu hormon gebeliğin en erken döneminden başlayarak artan bir oranda salgılanır. Vücutta hamileliğe hazırlık anlamında yaşanacak tüm değişimler bu hormonların etkisi ile ortaya çıkar. Hormonlardaki değişim kişide baş ağrısı, ishal, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkmasına neden olur. Kandaki gebelik hormonlarının miktarındaki hızlı artış çoğunlukla gebelerde mide bulantılarına neden olabilmektedir. Bulantı, günün erken saatlerinde görülebileceği gibi gün boyunca da sürebilmektedir. Gebelikte mide bulantısı; özellikle ilk trimesterde anne adayının kilo kaybına neden olabilecek ciddi düzeylere ulaşabilir. Anne adayı sadece yediklerinden dolayı değil duyduğu kokular ya da gördüğü detaylar nedeni ile de mide bulantısı yaşayabilirler. Bu dönemle gebelerin koku alma duyusunda artış olduğu görülmektedir. Bazı yemek kokuları, deterjan kokuları ya da oda parfümleri gebede mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Kusma nedeni ile kişinin kendisini daha halsiz ve yorgun hissetmesi de normaldir.
Hamilelikte bulantı ne zaman başlar sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Hamileliğin henüz testlerle desteklenmediği erken dönem bulantı problemleri olabileceği gibi 7 ve 8. Haftalarda ve hatta ikinci trimester döneminde başlayan bulantı problemleri de olabilmektedir. Geç dönem yaşanan bulantı şikayetlerine genel olarak mide yanması ya da ishal gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.
Hamilelikte Bulantı Ne Kadar Sürer?
Hamilelik başlangıcında başlayan bulantılar genel olarak ilk trimesterin bitmesi ile son bulabilmektedir. Gebeliğin 11-12. Haftalarında kendiliğinden son bulabilen bu bulantılar bazı önlemler ile dönem içerisinde hafifletilebilir. Ancak her gebelik aynı değildir. Bazı gebelerde mide bulantısı şikayetleri daha ileri aylara kadar devam edebilmektedir. Bazı hamileliklerde, doğuma kadar devam eden bulantı, kusma ve mide yanması şikayetleri görülebilmektedir. Bu şikayetler bazı önlem ve tedavilerle azaltılabilmekte ise de tam olarak geçmesi tedavi ile mümkün olmayabilir. Çoğu gebeler, bulantılarının ikinci trimester dönemine girildiğinde birdenbire kesildiğini belirtmektedir. Bu durum vücutta yer alan hormonların dengelenmesi ile açıklanabilir.
Hamilelikte bulantı ve kusmaya eşlik eden ishal; gebenin yetersiz beslenmesine ve susuz kalmasına neden olabilmektedir. Bu durum dikkatli bir şekilde takip edilerek gerekli önlemler alınmalı ve gebenin susuz kalması önlenmelidir. Bazı durumlarda, özellikle erken hamilelik döneminde su içmek bile gebede mide bulantısına neden olabilir. Bu durum, vücudun susuz kalmasına neden olabilecek ciddi bir durumdur. Bazı ileri durumlarda gebenin serum ile su seviyesinin dengelenmesi de gerekebilir. Gebenin tüm bu şikayetlerle baş edebilmesi için medikal tedavi alması bebeğe zarar vermez. Doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar ya da serum tedavileri, gebeyi rahatlatıp sıvı dengesini korumasına yardımcı olur.
Hamilelikte Bulantıya Ne İyi Gelir?
Hamilelik süresince dönem dönem yaşayabileceğiniz blantı şikayetleri için beslenme düzeninize dikkat etmeniz önemlidir. Belirtileri tamamen geçiremese de haifletecek olan bazı önlemlerle gebeliğinizi daha konforlu geçirebilirsiniz. Bulantı ve kusma şikayetleri olan gebelerin;
- Küçük öğünlerle ve sık aralılarla beslenmesi,
- Katı ve tuzlu gıdaları öğünlerine dahil etmesi,
- Sabah bulantıları için yataktan henüz çıkmadan tuzlu kraker tarzı atıştırmalıklar tüketmesi,
- Su tüketimine karşı mide bulantısı yaşanıyorsa suyu; nane, limon ya da tarçın ile lezzetlendirilerek tüketmeye çalışması önerilebilir.
Tüm bu basit önlemler, bulantı şikayetini tam olarak engellemese de şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. Hamile anne tekstil ürünleri arasında yer alan hamile yastığı ve sırt destekleri, yatış pozisyonunun korunması ve mide yanması problemlerinin önüne geçilmesi anlamında sizlere destek olabilir.
Bu ve benzer önlemler ile hafifletmenize rağmen, hala susuz kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka en kısa sürede doktorunuza baş vurmalısınız. Halsizlik ve yorgunluk, cilt kuruluğu, baş ağrısı, koyu renkte idrar ya da dudak kuruluğu gibi belirtiler vücudunuzun ciddi anlamda susuz kaldığını göstermektedir. Bu durumda; doktorunuzun tavsiye edeceği medikal tedaviler ile bu belirtiler ile kolaylıkla baş edebilirsiniz. Hamilelik dönemine daha iyi hazırlanmak ve tüm ihtiyaçlarınızı gidermek için hemen hamile tayt ve iç çamaşırı modellerimize göz atın